dinsdag 2 mei 2023

Interview met Nadine de Jong, jeugdambassadeur 2023 Opleidingen SV Pax

Nadine (2008) heeft recent haar KNGU niveau 2 diploma behaald. Omdat de turnwereld sinds corona veel minder beschikbare gym- en turntrainers heeft, richt onze vereniging zich meer dan ooit op het intern opleiden van jonge trainers uit eigen gelederen. Zo is Nadine op haar 3e bij Pax begonnen met kleuterlesjes bij Esther en groeide via turnen meisjes door naar de brugklas groep. Nog steeds turnt ze wekelijks op de vrijdag met de brugklas groep in turnhal in het SKWA. Daarnaast heeft ze ook pas haar TD basis (jurycursus basis) gehaald. Een ambitieuze jongedame dus!

Hoe en wanneer ben je begonnen met lesgeven?

Toen ik 8 was heb ik aan Rebecca gevraagd of ik mocht helpen in de les van mijn zusje. Ik was heel trots dat ik dat mocht doen. Ik heb toen meteen op mijn 10e het KNGU diploma niveau 1 gehaald, zodat ik wat meer wist van het hoe en wat.

Wil je na het behalen van niveau 2 nog verder met de cursus en ook niveau 3 gaan halen?

Ja maar dat mag pas vanaf mijn 16e dus ik blijf nu gewoon helpen waar ik kan en mag en kan ik me ook focussen op school.

Waarom hou je zo van turnen?

Als ik turn voel ik me vrij en als ik door de lucht vlieg vergeet ik even alles. Het is ook gewoon gezellig om samen te turnen. Ik vind het interessant hoeveel controle je over je lichaam kunt hebben als je oefeningen doet.

Wat zie je jezelf over 5 jaar doen bij Pax?

Dan turn ik lekker bij de 18 groep met andere trainers en leeftijdsgenoten en hoop ik zelf de flikflak-salto te kunnen. En ik hoop dan dat ik mijn eigen recreatieturngroepjes heb en mag meehelpen bij selectie en wedstrijdgroepen.

Wat vind je belangrijk als trainster-in-opleiding in je lessen?

Dat alle kinderen het leuk vinden. Ze mogen van mij altijd kiezen wat ze willen doen, we doen veel varianten en niet 1 uur steeds hetzelfde. Ook moeten ze even lekker gek kunnen doen.

Je staat met Chun nu voor meisjesgroepen (5 tot en met 12 jaar) op de woensdag in De Breedte. Hoe bouw je je lessen op?

We vragen altijd eerst even hoe het met ze is, doen presentielijst, dan opwarming maar wel met focus. Dan een snelle uitleg van de oefeningen en groepjes indelen. We geven veel complimenten met hier en daar aandachtspunten. Het einde van de les vragen we of ze liever vrij willen turnen of een spelletje. Dan vragen we of ze de les leuk vonden, geven we High Fives en gaan ze weer naar huis.

Een aantal jongens en meiden gaan binnenkort beginnen met hun niveau 1 cursus. Wat raad je ze aan?

Goed dat jullie dat gaan doen! Lees je opdrachten goed door en denk er over na. Neem je tijd voor de cursus en vraag op tijd hulp aan je toegewezen praktijkbegeleider als je het even niet weet of niet snapt!

Heb je tips voor niveau 1’ers die twijfelen of ze door willen gaan met niveau 2?

Ja, doe deze en de volgende cursus alleen als je het echt leuk vindt! Je wordt steeds beter als hulp in de zaal, je leert meer inhoud en het ‘waarom’ een oefening technisch zo in elkaar zit. Veel basiskennis dus.

Wil je verder nog iets zeggen tegen kinderen die ook graag trainer zouden willen worden?

Probeer zoveel mogelijk al te helpen in de zaal bij de jongere kinderen zodat je al veel leert in de praktijk. Dan wordt een diploma halen ook veel makkelijker.

Heb je na het lezen van dit artikel interesse?

Je kunt je opgeven bij juf Joke Somers via joke.somers@svpax.nl  als je meer wilt weten over deze KNGU cursussen, wat het inhoudt en kost en wanneer je zou kunnen starten.

Hier vind je nog meer informatie over de cursus KNGU niveau 1